Ik heb een boete ontvangen, wat nu?

Het kan zijn dat je tijdens of na het huren van een MyWheels auto een boete ontvangt. Lees in dat geval de ontvangen mail aandachtig en volg de instructies op zoals aangegeven in de mail. 

 

Over het algemeen zijn er vijf verschillende soorten boetes te onderscheiden, elke boete vergt een unieke afhandeling. Lees daarom goed de mail die je hebt ontvangen omtrent de stappen die jij moet nemen om de boete te voldoen.

 

Soorten boetes:

- Verkeersovertreding
Een boete wegens een verkeersovertreding ontvang je vanuit het CJIB. Deze boete ontvang je omdat je je niet hebt gehouden aan de in Nederland geldende verkeersregels. 

 

De feitcodes en/of omschrijving op een CJIB boete kunnen verwarrend zijn, wil je weten voor wat voor overtreding je een boete hebt ontvangen maar blijft dit na het lezen van de feitcode of omschrijving onduidelijk. Check dan deze behulpzame website van het openbaar ministerie.

 

Deze boete kun je herkennen aan de afzender, dat is altijd het Centraal Justitieel Incassobureau.  

 

- Naheffingsaanslag

Wanneer je parkeert in een betaald parkeren gebied zonder hiervoor parkeergeld te betalen, ontvang je een boete vanuit de desbetreffende gemeente. Deze boetes worden naheffingsaanslagen genoemd. 

 

Je bent als huurder verantwoordelijk om het voertuig correct af te sluiten en (o.a.) dat je de auto terugbrengt in de zone of vaste plek. Wanneer je de auto hier buiten terugzet kan het zijn dat de boetes die hieruit volgen bij jou in rekening worden gebracht. 

 

Let er bij het terugbrengen van een elektrische auto ook goed op dat deze correct aan de laadpaal wordt gekoppeld. In sommige gemeenten kan de auto worden weggesleept als dit niet correct gebeurt, de sleepkosten worden verhaald op de huurder. Meer hierover in onderstaande tekst. 

 

Deze boete kun je herkennen aan de afzender, dit is de gemeente waar de overtreding heeft plaatsgevonden. 

 

- Sleepboete

Bepaalde gemeenten in Nederland slepen voertuigen weg wanneer deze op een laadplek geparkeerd is zonder op te laden. Bij MyWheels ben je verantwoordelijk voor de auto tijdens je rit maar vanzelfsprekend ook hoe en waar je deze achterlaat. 

 

Let er daarom op bij het terugbrengen van een elektrische auto dat deze correct aan de laadpaal wordt gekoppeld. In sommige gemeenten kan de auto worden weggesleept als dit niet correct gebeurt, de sleepkosten worden verhaald op de huurder. Meer hierover in onderstaande tekst.

 

De hoogte van deze boete bestaat voor een deel uit kosten die MyWheels maakt voor het terugbrengen van het voertuig en voor een deel uit de kosten vanuit de gemeente. Deze  bijkomende verschillen per gemeente. 

 

Vraag je je af wanneer je een auto moet opladen? Check dan dit helpdesk artikel. 

 

Een sleepbon wordt altijd vanuit een gemeentelijke instelling verstuurd en heeft als onderwerp vaak iets soortgelijks als: ‘kennisgeving overgebracht voertuig’.

 

- Buitenland boete

De auto’s van MyWheels zijn uitermate geschikt voor een tripje naar het buitenland. Check voordat je gaat wel even de uitrusting van de auto.

 

Het kan zijn dat je in het buitenland een boete krijgt, net zoals in Nederland krijg je deze opgelegd vanuit een gemeente of vanuit de overheid. Volg de instructies op die in de boete staan om deze te voldoen. 

 

Een buitenlandse boete herken je aan de gemeente of overheidsinstantie buiten Nederland. 

 

- Boete wegens verkeerd gebruik

Wanneer je je niet houdt aan de huisregels van MyWheels kan het zijn dat je hiervoor een boete ontvangt. Bij het accepteren van de algemene voorwaarden spreken we af dat je netjes en volgens de regels omgaat met de voertuigen van MyWheels. Bij overtreding kan het zijn dat MyWheels hier kosten voor in rekening brengt. Voor meer informatie en tarieven check deze pagina. 

 

Een boete wegens verkeerd gebruik wordt opgelegd vanuit MyWheels, de reden staat vermeld in de mail. 

 

Bezwaar

Ben je het niet eens met de boete om wat voor reden dan ook? Check dan onze bezwaren pagina.

 

Meer helpdesk artikelen omtrent boetes:

Waarom moet ik administratiekosten betalen bij het ontvangen van een boete?

Ik heb een boete ontvangen die op mijn naam is gezet (verlegd), wat houdt dit in?

Ik heb een boete ontvangen voor een vergrijp buiten mijn huurperiode, hoe kan dit?

Ik heb meerdere boetes ontvangen voor dezelfde overtreding, hoe kan dit?

Wat gebeurt er als een werknemer een verkeersboete of naheffing ontvangt?

Ik ben het niet eens met een boete, wat nu?

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 1 van 2

Artikelen in deze sectie