Ik heb een boete gekregen, wat nu?

Het kan helaas gebeuren dat je een boete krijgt nadat je een MyWheels-auto hebt gehuurd. Als dat zo is, sturen we je een mail. Lees die zorgvuldig door, zo weet je welke stappen je moet ondernemen. In het algemeen bestaan er vijf soorten boetes, elk met een eigen afhandeling.

 

1. Verkeersovertreding

Boetes voor verkeerovertredingen krijg je omdat je je niet aan de Nederlandse verkeersregels hebt gehouden. Deze ontvang je altijd vanuit het CJIB: het Centraal Justitieel Incassobureau.

 

De feitcodes en/of omschrijvingen op CJIB-boetes kunnen wat verwarrend zijn. Begrijp je ze niet? Neem dan even een kijkje op de website van het Openbaar Ministerie.

 

2. Naheffingsaanslag

Wanneer je in een betaald parkeren-gebied niet betaalt, krijg je een boete van de gemeente. Dit heet een naheffingsaanslag. Je herkent de boete aan de afzender: de gemeente waarin je verkeerd geparkeerd stond.

 

Als huurder ben je verantwoordelijk om de auto goed af te sluiten, maar ook om ‘m correct terug te zetten – dat wil zeggen: in de juiste zone, of op z’n vaste plek. Doe je dat niet, dan komen de kosten die daar het gevolg van zijn op jouw bord terecht.

 

Parkeer je een elektrische auto? Let er dan ook goed op dat je deze netjes aan de laadpaal koppelt. In sommige gemeenten slepen ze ‘m namelijk weg als dit niet goed gebeurt – de sleepkosten zijn dan voor jouw rekening. Lees hieronder meer over de sleepboete. 

 

3. Sleepboete

Sommige gemeenten in Nederland slepen voertuigen weg als ze op een laadplek geparkeerd staan zónder dat ze aan de laadpaal zijn gekoppeld. Bij MyWheels ben je natuurlijk verantwoordelijk voor de auto tijdens de rit, maar hoe en waar je de auto achterlaat is óók jouw pakkie-an.

 

Let er dus op dat je onze elektrische auto’s netjes aan de laadpaal koppelt. In sommige gemeenten worden auto’s namelijk weggesleept als dit niet goed gebeurt. De boete komt voor jouw rekening: die bestaat uit de kosten die MyWheels maakt om de auto terug te krijgen, plus de wegsleepkosten. De hoogte daarvan verschilt per gemeente. 

 

Vraag je je af wanneer je een elektrische auto moet opladen? Check dan dit Help Center-artikel.

 

Een sleepboete wordt altijd vanuit een gemeentelijke instelling verstuurd en herken je vaak aan een onderwerp als ‘kennisgeving overgebracht voertuig’.

 

4. Boete in het buitenland

Onze auto’s zijn ook heel geschikt voor een tripje naar het buitenland. Check voordat je gaat wel even de uitrusting van de auto: ga je op wintersport, dan heb je bijvoorbeeld winterbanden nodig.

 

Ook over de grens kun je natuurlijk een boete krijgen. Je herkent deze aan de afzender: een gemeente of overheidsinstantie buiten Nederland. 

 

5. Boete wegens verkeerd gebruik

Je krijgt ook een boete wanneer je je niet aan onze huisregels houdt. Als je de algemene voorwaarden accepteert, spreek je namelijk met ons af dat je netjes en volgens de regels met de auto’s van MyWheels omgaat. We kunnen dus kosten in rekening brengen als je de huisregels overtreedt. De tarieven en meer informatie vind je hier.

 

Krijg je een boete wegens verkeerd gebruik, dan hebben wij – MyWheels – je die opgelegd. In een mail leggen we je duidelijk uit waarom we dit doen. 

 

Bezwaar

Ben je het niet eens met de boete? Check dan onze bezwarenpagina.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 1 van 2

Artikelen in deze sectie